Hem > Uncategorized > Telefonens Historia

Telefonens Historia

Telegrafen och telefonens historia

Telegrafen började utvecklas i slutet av 1700-talet. Namnet telegraf kommer från grekiskan och står för fjärran skrift. Från en början fanns det bara optisk telegrafi, systemet utvecklads av fransmannen Claude Chappe. Systemet var framtaget att användas på skepp i form av master med semaforliknande vingarna som anpassades till att ändra till olika mönster som alla hade sina egna kodord. kodsystemet var främst utvecklat för militärt bruk och användes först på skepp tills en svensk uppfinnare konstruerade ett digitalt system med luckor som liknade en skeppmast, dessa ställningar byggdes upp med synligt avstånd från varandra så telegraferna kunde snabbt skicka signaler längs stora ytor. Huvuduppgiften för telegrafen var att varna för eventuellt fientligt angrepp.

Ett Telegraf skepp, observera flagorna i masterna

I början av 1800 började uppfinnare utveckla och förbättra telegrafen. Samuel Thomas von Sömmering var den första som lyckades konstruera en elektorkemisk telegraf år 1809. Med den nya telegrafen kommunicerade man genom att skicka långa och korta pulser i form av el stötar. Beroende på hur pulsernas snabbhet och mellanrum förekom hade de sedan skapat ett kodmönster som kunde översättas till läslig text. Under hela 1800-talet hade man börjat dra långa linor mellan kontinenterna, för att kunna koppla ihop alla städer och lättare kunna kommunicera. 1895 uppfann den Italienska uppfinnaren Guglielmo Marconi den första trådlösa telegrafen. 3 år senare börjar de bygga den första trådlösa telegrafen över engelska kanalen.

1849 uppfinner den Italienamerikanen Antonio Meucci den första telefonen som kunde överföra mänskligt tal på elektrisk väg. Han försökte uppfinna ett sätt att kunna kommunicera mellan sitt kontor och sovrummet där hans ledsjuka fru låg förlamad. Eftersom Antonio aldrig hade råd att ta patent på sin uppfinning fick han aldrig äran, utan det fick Alexander Graham Bell som patenterade telefonen år 1876. Den 15 juni 2002, erkände amerikanskarepresentanthuset Antonio som uppfi§nnare av telefonen

Telefonen spred sig snabbt till alla storstäderna runt om hela värden. Intressete var mycket stort i Sverige där nyheten om telefonen hade spridit sig. Ingenjörer började specialisera sig inom ämnet och folk började investera pengar på den nya branschen. Augusti 1877 i Stockholm skedde det första samtalet i Sverige över en telefonledning som tillfälligt satts upp. Hösten 1880 öppnade Stockholm Bell Telefonaktiebolag som var det första kommersiella telefonoperatören i Sverige många fler telefonföreningar öppnades snart därpå. Alla dessa småföretag började sedan bygga upp egna telefonnät kring alla större samhälles orter i Sverige. År 1885 var Stockholm den  stor stad i hela Europa med flest telefoner.

Såhär kunde de allra första telefonerna se ut, observera mikrofonen

.

De första Belltelefonerna var uppbyggda som en hörlur som man både kunde prata och höra ur. Telefonen utseende förendrades snabbt. 1890 kom de första telefonerna där både mikrofon och hörlur var inbyggd till en enhet som började kallas ”luren”. År 1890 började Telegrafverket att köpa in de privata telefonföreningarna och började sedan bygga ledningar mellan dem. 1918 var i stort sett hela Sverige ihop kablat. Från början skedde all växling av telefonsamtal manuellt tills 1924 då ingenjörerna Betulander och Palmgren utevecklade den första helautomatiska telefonväxeln som öppnades i Stockholm, 1972 försvann den sista manuella växeln i Sverige.

Ända sedan telefonen blev uppfunnen har man försökt att förbättra och effektivisera telefonen på alla sätt, idag är de flesta telefonera trådlösa och skickar signaler till stora telefonmastar som sedan skickar signalerna vidare dit man vill ringa. Telefonen har påverkat mänskligheten väldigt mycket och gjort det lättare att kunna kontakta varandra. Telefonen har hjälpt till att format mänskligheten som så där den är idag. Både Telegrafen och Telefonen är en av de uppfinningar som verkligen har effektiviserat och förbättrat samhället och gjorde det lättare för befolkningen att hålla kontakten. De gjorde det lättare att driva företag och gjorde också det lättare för militären att få snabb information på ett lätt sätt. Telegrafen och telefonen har bara förbättrat världen mot det goda. Förr i tiden använde man långa kablar för att koppla ihop telefonerna det kanske var det enda negativa med telefonen och telegrafen att behöva dra dem överallt.

images (3)

Alexander Graham Bell, mannen som upptäckte telefonen

http://www.tekniskamuseet.se/1/389.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Telefon

http://sv.wikipedia.org/wiki/Telegrafi

http://www.tekniskamuseet.se/1/387.html

http://www.bgf.nu/historia/6/telefon.html

Oskar Ljungdahl

Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: