Hem > Teknikhistoria > Telefonens Teknikutveckling

Telefonens Teknikutveckling

Telefonen

Telefonen är något som nästan alla har idag, åtminstone i västvärlden. Telefonen gör det möjligt för människor långt ifrån varandra att kommunicera. Från början kunde man endast ringa, det vill säga prata med varandra. Detta skedde över ett trådat nätverk och tekniken är densamma nu som då. Nu är telefonerna dock väldigt mycket mer utvecklade. Man är inte begränsad till samtal utan man kan även skicka text- och media meddelande till varandra. Nuförtiden kan nästan alla nya telefoner dessutom ansluta trådlöst till internet vilket gör telefonens användningsområde oändligt. Hade man aldrig uppfunnit telefonen så är det svårt att föreställa sig hur världen skulle se ut idag. Skulle det inte funnits någon möjlighet att ta snabb kontakt med andra människor eller hade man kanske kommit på en ännu bättre lösning?

Den första telefonen kommer ifrån USA. Denna uppfanns av Italien amerikanen Antonio Meucci. Meucci kallade då sin uppfinning för teletrofono. Han konstruerade sin uppfinning cirka 1849 men blev inte känd för omvärlden fören 1860 då Meuccis teletrofono publicerades i en italienskspråkig tidning i New York. Ungefär 16 år senare så ansökte Antonio Meucci om patent för sin uppfinning men fick avslag då han inte hade råd att betala. Antonio Meucci blev inte erkänd som telefonens uppfinnare fören i mitten av år 2002 då någon annan stulit hans idé några år efter hans försök att patentera sin telefon. Innan telefonen fanns så använde man sig av telegrafer som var väldigt långsamma och som endast överförde kortrare textmeddelande.

Taxen

I slutet av 1800-talet så lanserades en telefon som kallades taxen. Namnet fick telefonen Ericsson släppte taxenså tog företaget patent på en viktig del i sin version av telefonen som var efter sitt utseende. Telefonen skapdes LM Ericsson. LM Ericsson är ett svenskt telekommunikationsföretag som genom telefonens historia alltid varit stora. När E

nödvändig för att den skulle fungera, nämligen permanentmagneterna som krävdes för vev induktorn på telefonen. Ericsson producerade den här telefonen i över 40 år och den blev en stor nationell och internationell succé! Detta troligtvis tack vare att det var den första bordstelefonen som hade mikrofon och högtalare i samma stycke.

När telefonen väl blev känd så var den väldigt efterfrågad, speciellt i Sverige. Sverige var ett av världens telefontätastaste länder i samband med att Ericsson släppt taxen. I början var det flera olika företag som stod för telefonledningar och olika tekniska centraler men efter hand som marknaden växte så köpte det svenska telegrafverket upp allt för att koppla samman flera användare och bygga större nätverk.

De fasta telefonerna (de trådbundna) fungerar på det sättet att när man försöker ringa någon så skickas en signal från sin telefon in till en telefonväxel. I telefonväxeln så skickades din signal vidare till den du försökte ringa genom att man kopplade ihop din telefonledning med din motagares. Från början var alla telefonväxlar bemannade och när du skulle ringa någon så var det en arbetare på telefonväxeln som manuellt fick koppla samman dig med din mottagare beroende på vilket nummer du angett. År 1924 så öppnades den första helautomatiserade telefonväxeln i Sverige. Automatiken gjorde så att du direkt kopplades till din motagare genom att du slog in dennes telefonnummer.

Under flera år så gick utvecklingen för telefonen väldigt långsamt, kanske för att allt fungerade som det skulle. Inte fören efter år 1980 så började utvecklingen gå igång igen. Man tog fram trådlösa telefoner och i Sverige så ersatte man de gamla växlarna med de så kallade AXE-växlarna. De nya växlarna var helt elektroniska och innebar att telefonanvändarna fick tillgång till flera nya funktioner.

De trådlösa telefonerna, även kända som mobiltelefoner, innebar en stor förändring i utvecklingen. Mobiltelefonerna fungerar på ett sätt liknandes en radio. När man ringer från telefonen så skickas en typ av radiosignal från din mobiltelefon till en mobilstation som sen skickar vidare signalen till närmaste basstation. Från basstationen skickas din signal sen till en mobilväxel där din signal skickas vidare till din motagare.

Mobiltelefonerna blev snabbt väldigt populära och i till exempel Sverige är mobiltelefonerna vanligare än de fasta telefonerna i dagsläget. En av anledningarna till att mobiltelefonin växte så snabbt var för att det blev möjligt att använda telefonen på platser där det inte gick att dra telefonledningar. Mobiltelefonerna blev en stor marknad tack vare att man kom på hur mycket annat den va bra för. Det va i början av 2000-talet som markanden verkligen började växa och fortfarande växer. Man började göra mobiltelefoner med inbyggd kamera. Man utvecklade en tjänst för att skicka korta textmeddelanden mellan telefoner. Tjänster heter SMS och står för Short Message Service.

I några år stod även dessa supermoderna telefoner nästan helt still i utvecklingen. Det enda som utvecklarna gjorde var i princip att ändra utseendet på telefonen och lägga till någon liten extra funktion eller uppgradera kameran. Inte fören för bara några få år sedan, runt år 2010, kom nästa stora genombrott i marknaden. Man släppte en typ av telefon som ofta kallas för smartphone. En smartphone är ett mellanting av en dator och en mobiltelefon. Förutom de klassiska tjänsterna som att ringa och skicka SMS så öppnades nu en helt ny värld av möjligheter upp. Man kan ansluta telefonerna till trådlöst höghastighetsinternet vilket gör det möjligt att genomföra flera nya saker som aldrig förr vanligt möjligt. Det blev också en stor sak att utveckla applikationer eller appar till mobiltelefonerna. Att surfa på internet, kolla epost, titta på film, lyssna på musik och mycket mer är nu fullt möjligt i dagens telefoner. En väldig teknisk bedrift om man jämför men den första telefonen uppfunnen av Meucci som endast kunde överföra röstsamtal och knappt ens det.

Smartphones körs på operativsystem som liknar en dators väldigt mycket. De tre största operativsystemen idag är Apples iOS, Microsofts Windows Phone och Googles Android. Alla 3 operativsystemen har stöd för så kallade appar. Appar är som program som man laddar ner från någon av utvecklarnas marknad och som man sedan installerar på sin telefon. Vem som helt kan i princip göra appar vilket har gjort marknaden väldigt stor och idag finns det många som lyckats bli miljonärer på att lansera appar till telefoner. Det största operativsystemet är Android som köpts upp och utvecklas av Google. Android är baserat på operativsystemet Linux som är ett väldigt komplext system avsett speciellt för datorer.

Idag är telefonen en väldigt viktig del av vardagen. De flesta har hela tiden med sig sin mobiltelefon. Man har ständig kontakt med andra och allt finns lättillgängligt. Tack vare alla möjligheter som dagens telefoner erbjuder så har människor världen över kommit närmare varandra. Det behöver inte vara i stor skala för idag kan man utan problem ringa sin kompis som bara bor några hus bort. Förr när telefonen inte var så välutvecklad och det var få som ägde en telefon så var det betydligt svårare att få kontakt med människor långt bort. Världen kändes större. Kanske hade man inte samma behov då som nu när det gäller att ha kontakt. Telefonen har gett oss väldigt mycket, och öppnat för så mycket nytt i dagens samhälle. Telefonen har gjort det lätt att kontakta sina nära och kära och dessutom gjort det lätt att snabbt få hjälp i en nödsituation, nästan oavsett var man är någonstans. Tyvärr har telefonen också medfört ett visst beroende hos många. Flera får panik ifall de inte har sin telefon i närheten. För många betyder telefonen väldigt mycket mer än vad den kanske borde göra egentligen.

Källor:

http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Telefon&oldid=16340643
http://www.samlaren.org/telephon.htm
http://www.tekniskamuseet.se/1/389.html
http://www.bgf.nu/historia/6/telefon.html
http://www.zetterstrom.net/texts/telefonensursprungochutveckling.asp
http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ericsson&oldid=16284232
http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mobiltelefoni&oldid=16357362
http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Smartphone&oldid=16192826

Kategorier:Teknikhistoria
  1. juli 6, 2013 kl. 3:21 e m

    Superior morning awesome web page! Guy. Wonderful. Wonderful. I’ll take note of your internet-site plus make for furthermore? I will be thankful to seek out loads of beneficial facts here within the submit, we’d like produce further strategies on this respect, we appreciate you revealing.

  2. maj 5, 2014 kl. 11:13 f m

    hej jag är intreserad av att veta lite mer inom detta området. Kan ni skicka en rabattkådd till mig. Jag är 14 år och har dyxleksi men spela roll. jag är snäll. pyss och kram och karllek. Lund på pund ala pung.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: