Hem > Teknikhistoria > Kärnkraft

Kärnkraft

Atombombernas utveckling under andra världskriget var det som lade grunden för den svenska kärnenergin. Det var under år 1945 som den svenska forskningen började ta kärnenergin på allvar. Samtidigt tyckte försvaret att landet skulle ha en stor fördel med att ha kärnvapen, då det sågs som det bästa sättet att skydda landet från eventuella hot.

Frankrike var ett av de länder som lade hög prioritet på att få ett fungerande atomenergiprogram. De höll därför inte speciellt mycket av sin forskning och information hemlig som andra länder som t.ex. USA gjorde. År 1950 slöts ett samarbetsavtal mellan Sverige och Frankrike. Detta ledde till att Sverige fick ett lån på tre ton uran, vilket var tillräckligt till sin första reaktor. Det enda kravet som Frankrike hade var att de skulle få tillbaka samma mängd som de hade lånat ut.

År 1954 öppnades det första reaktor (R1) i Sverige. Det var en experimental reaktor med en maximal effekt på 1 MW. Fem år senare skapas kärnkraftsmyndigheten och en kärnenergilag stiftades. Under denna tid var Sverige ett av världens mest framgångsrika industriländer.

Sovietunionen öppnade år 1954 världensförsta kärnkraftverk. Kraftverket hade en effekt på 5 MW.

Fission


I ett kärnkraftverk genereras energin med hjälp av fission.

  1. En Uran-235 atom absorberar en neutron och splitteras. Vid splittringen släpps tre nya neutroner och en del energi.
  2. En av neutronerna absorberas utav en uran-238 atom, men detta bildar ingen reaktion. Den andra neutronen kolliderar inte med något och fortsätter därför int
  3. e reaktionen. Däremot fortsätter den tredje neutronen reaktionen då den absorberas utav en annan atom av uran-235, som släpper två nya neutroner och en del energi.
  4. Båda dessa neutroner absorberas av vars en uran-235 atom och fortsätter reaktionen.

Kärnkraftsolyckor

Den största kärnkraftsolyckan som har skett är Tjernobyl-olyckan. Olyckan inträffade den 26 april år 1986 i Ukraina (dåvarande Sovietunionen). Den fjärde reaktorn skapade en härdsmällta i utkanten av staden Pripjat (framtidensstad). Undertiden som regeringen försökte hålla det hemligt började andra länder att misstänka något. Sverige var ett av de första länderna som lade märket till den onormalt höga mängden radioaktivitet. Det tog över ett dygn innan staten berättade någonting för de drabbade eller påbörjade evakueringen av staden. Antalet dödsoffer för kattastrofen räknas upp till en miljon.

Miljö

Kärnkraft är en miljövänlig energikälla som genererar en mycket stor mängd energi. Det som en del har emot kärnkraft är att det inte finns någon säker slutförvaring för det avfall som bildas.

Källor: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2005/pr38/en/index.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tjernobylolyckan

http://www.iaea.org/Publications/Magazines/Bulletin/Bull283/28302793032.pdf

http://www.ne.se/tjernobylolyckan

Kategorier:Teknikhistoria
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: