Hem > Uncategorized > Datorns Historia

Datorns Historia

Datorn är en uppfinning som vi kan hitta överallt. Datorer finns i hemmet och på kontoren, men vad vi inte tänker på är att datorer även finns i saker som tåg, bilar, bank automater och på massa andra ställen. Datorn är en väldigt komplex apparat som har funnits ända sen man blev färdiga med den första elektroniska datormodellen Z3,  år 1941. Detta var den första elektroniska programmeringsbara datorn som tillverkades av Konrad Zues. Senare kom en dator som kallas Eniac som bestod av vakumrör och reläer. Den tog cirka 3 år att bygga och blev början på ett mycket stort intresse av datorer i forskarvärlden. Eniac byggdes på universitetet i Pennsylvania på uppdag av den ammerikanska armen. Dens syfte var att räkna ut projektilbanor. Men innan den elektroniska modellen av datorn existerade fanns Z1 vilket var den första programerbara mekansika datorerna. Datorer på den tiden kunde då vara stora som hus och använder sällan i något praktiskt syfte.

John von Neumann som var med och utformade Eniac insåg att istället för att man skulle programmera datorn med olika relä och kablar så kunde man lagra programmen i datorns minne. Med denna kunskap kunde man utveckla EDSAC i Storbritannien vilket var den första datorn med att lagra ett program i sitt minne.

Eniac och Rekonstruktion av Z3 på ett tyskt museé.

Transistorbaserade datorer började tillverkas år 1948. Man hade sen innan dess använt vakumrör i datorerna. Den första datorn byggd av transistorer hette TX-0 och utvecklades på MIT. IBM började då också intressera sig i datorer och utvecklade IBM 7090 som hade dubbla prestandan av vad TX-0 hade och kostade mycket mindre, IMB 7090 blev ingen succeé och sålde bara 50 st exemplar medans datorn PDP-8 (tillverkad av DEC) sålde ca 50 000 exemplar. När man uppfann de integrerade kretsarna år 1958 kunde man göra datorer mycket mindre.

Hemdatorer började bli känt på 1980-talet och det var då IBM och Apple som var de ledande utvecklarna av hemdatorer. Man kunde då göra datorer mycket mindre. VLSI (Very Large Scale Integration) gjorde att man kunde trycka in tusentals transistorer på ett mycket litet kretskort. Detta la mycket grundern till datorers storklek idag. Microsoft började också komma med sitt operativsystem MS-DOS vilket gjorde att datorn blev allt mer användarvänlig. DOS var textbaserat och man hade då bara ett tangentbord till datorn och ingen mus. Men senare när man uppfann de grafiska gränssnitten uppfann man även ett sätt att kontrollera datorn förutom med tangentbordet, datormusen. Men på den tiden hade man bara en knapp på datormusen och den ser knappast användarvänlig ut. Allt detta tillät dock att man kunde börja skriva saker på datorn som man kunde spara och fortsätta med senare. Så skrivmaskinen sågs som en ganska usel apparat eftersom allt man skriver är skrivet, man kan inte backa på en normal skrivmaskin. Då kom även disketten som hade en lagringskapacitet på 800KiB vilket i jämförelse med dagens portabla hårddiskar på upp till 2TB så är 800KiB extremt lite lagring. Men då lagrade man heller inte mycket mer än text och små program.

Microsoft har tagit täten i utvecklingen av operativsystem. Med sin windows serie som kom efter MS-DOS har man gjort datorer mycket användarvänliga. Operativsystemet Windows 7 är det senaste på marknaden men det nya Windows 8 är också på gång. Microsoft tillverkar också operativsystem till telefoner och spelkonsoller. Apple är utvecklaren av operativsystemet MAC och de var långt före Windows med sitt operativsystem. Apple utvecklar också operativsystem till sin telefon som kallas Iphone. Dagens mobiltelefoner som kallas smartphones bygger på samma princip som datorer. De har en processor, moderkort, RAM minne och de är binära apparater.

IBM-Dator som kör MS-DOS (foto: Boffy b) och Mac dator med datormus (foto: Alexander Schaelss)

Dagens datorer är mycket kraftfulla och har avancerade 3D Motorer vilket gör att man kan återskapa en tredimitionell värld i datorn med mycket detalgerat utseende. En dator består huvudsakligen av Processor, Moderkort, Grafikkort, Nätaggregat och hårddiskar vilket har ersatt den gamla tidens radiorör, kablar och disketter. Det finns en dator vid namn Rasberry PI som är ungefär lika stort som ett kreditkort och kostar endast 300 Kr, detta är ett klart exempel på att man kan göra datorer extremt små och billigt idag i jämförelse med hur det var för ca 10 år sedan och med saker som Internet som uppfanns på 1970-talet blir datorn den mest kraftfulla elektroniska apparat som existerar. Utan datorn skulle vår värld aldrig se ut som den gör idag.

Av: Rasmus Jönsson

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Datorns_historia
http://www.jonasweb.nu/sidor/datorn/hist.html
http://www.tekniskamuseet.se/1/190.html

Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: